Hoezo rimpelt / bobbelt gellak?

Je nagels zijn goed voorbereid en je gaat eindelijk beginnen met gellak aanbrengen van de kleur. Je houdt je hand onder de Led lamp maar de kleur hard niet goed uit. Je ziet zelfs rimpels ontstaan of bobbels. Hoe kan dat nou toch je hebt alle stappen goed gevolgd. Maak je geen zorgen we gaan je in deze blog er alles over uitleggen en daarna gebeurd het niet nog een keer.

Het Probleem van Rimpelingen

Het principe achter gellak is eenvoudig: na het aanbrengen van elke laag, wordt de nagel blootgesteld aan LED-licht, waardoor de lak snel uithardt tot een harde, duurzame afwerking. Wanneer echter een te dikke laag gellak wordt aangebracht, kan het licht niet doordringen door de gehele laag om deze volledig uit te harden. Het resultaat is een oppervlakte die aan de bovenkant lijkt uitgehard, maar nog steeds zacht en niet volledig uitgehard is aan de onderkant. Deze ongelijke uitharding veroorzaakt de rimpelingen of bobbels die de gladde afwerking van de gellak bederven.

Waarom Kleur Een Rol Speelt

Kleuren met veel pigment, zoals diepe roden, rijke blues, en donkere tinten, hebben een hogere dichtheid van kleurdeeltjes. Dit kan het uithardingsproces beïnvloeden, omdat het licht moeilijker door de dikke, pigmentrijke laag kan dringen. Het is bij deze kleuren dat het risico op rimpeling het grootst is, vooral als de lak te dik wordt aangebracht.

Hoe voorkomen we het

Het voorkomen van rimpelingen in gellak is mogelijk met enkele eenvoudige aanpassingen in de applicatietechniek. Hier zijn enkele tips:

Dunne Lagen: De sleutel tot een succesvolle gellak-applicatie ligt in de dikte van de lagen. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan te proberen de nagel te bedekken met een of twee dikke lagen. Dunne lagen zorgen voor een gelijkmatige uitharding en verminderen de kans op rimpelingen.

Geduld bij het Uitharden: Geef elke laag voldoende tijd om volledig uit te harden onder de LED-lamp. De uithardingstijd kan variëren afhankelijk van de sterkte van je lamp en de gebruikte gellak.

Juiste Voorbereiding: Een goede voorbereiding van de nagel voorafgaand aan het gellak aanbrengen van gellak kan ook helpen om rimpelingen te voorkomen. Zorg ervoor dat de nagel schoon, droog en licht gebuffd is voor een optimale hechting.

Noirieux gellak staat er om bekend dat de kleuren heel goed dekken. Hierdoor is het risico wat groter dat je wat dikkere lagen aan brengt maar die dit dus vooral niet. De kleuren van Noirieux dekken onwijs goed dus dikke lagen zijn absoluut niet nodig.