Wat zijn greenies? Gellak
Je hebt de term greenies vast wel is ergens voorbij horen komen. Het gaat hier om een infectie van de nagel met de zogenaamde Pseudomonas bacterie. Daarbij worden de aangetaste gebieden op de nagel groenachtig, vandaar dat de naam >>Greenie<< zich in de nagelindustrie heeft ingeburgerd.
De voornaamste reden hiervoor is vocht: Vocht wat zich tussen de nagel en de gellak bevindt, dit komt doordat de gellak gaat liften en er dan dus bactieren onder kunnen komen.
Hoe kun je ze vermijden?
Om greenies te voorkomen is het ontzettend belangrijk om op de juiste nagelhygiëne te letten:
- Houd je nagels schoon en droog.
- Lak de nagelriemen obsoluut niet mee, dit zorgt voor lifting en kan ook nog is een allergische reactive veroorzaken.
- Lak dunne lagen dan is het makkelijker om de nagelriemen en de randen van de vinger te vermijder waardoor minder snel lifting zal ontstaan.
- Bereid het nagelvlak zo goed moglijk voor, dit houdt in nagelriem naar achter duwen, nagel in de goede vorm vijlen en het nagel oppervlakte opruwen, doe je dit niet dan zal de gellak sneller gaan liften.
Help! wat moet ik doen als ik greenies heb??
Ten eerste, raak niet in paniek. Het kan gebeuren, is niet leuk, maar we krijgen het wel weer in orde!
Allereerst raden we iedereen aan die last heeft van een greenie om naar een specialist of naar de apotheek te gaan en advies in te winnen bij medisch geschoold personeel. Zij kunnen de situatie ter plekke het beste beoordelen en medisch betrouwbare diagnoses en behandelingen stellen. Er kan bijvoorbeeld iets worden gegeven voor dagelijkse desinfectie, zoals 3% waterstofperoxide. Dit wordt gebruikt om de aangetaste gebieden meerdere keren per dag te behandelen en zo de infectie in te dammen. We hebben dit soort behandelingen al vaak met groot succes gezien in onze community, maar elke situatie is anders en alles wat afwijkt van de norm moet altijd professioneel worden beoordeeld. Zelf testen kan riskant zijn en de genezing nog meer vertragen.
Kan ik toch gellak blijven gebruiken?
Wij raden ten sterkste af om in de periode gellak aan te brengen. Dit omdat men de nagels, afhankelijk van het advies, meerdere keren per dag moet behandelen en bovendien onder de kleurlagen niet kan zien of de infectie beter of slechter wordt,