Wat is gellak?
Als je bekend bent met de wereld van nagelverzorging, heb je vast wel eens gehoord van de term gellak.
Gellak kan je thuis zelf aanbrengen maar ook in de salon maar wat is nou het verschil tussen gellak en nagellak. Wat is gellak precies, en waarom is het zo geliefd? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over gellak: van de samenstelling en voordelen tot het aanbrengen en verwijderen ervan. Of je nu een beginner bent of gewoon je kennis wilt opfrissen, na het lezen van deze blog ben je volledig op de hoogte!
Wat is gellak?
Gellak, ook wel bekend als gel polish, is een speciaal type nagellak dat een combinatie vormt tussen traditionele nagellak en gel. Het wordt aangebracht als nagellak, maar biedt de duurzaamheid en glans van gel. Het grootste verschil met gewone nagellak is dat gellak moet worden uitgehard onder een UV- of LED-lamp, wat zorgt voor een langdurig en krasbestendig resultaat. Hierdoor kan een gellak manicure tot wel drie weken mooi blijven zonder te chippen of zijn glans te verliezen mist deze natuurlijk goed wordt aangebracht.
Hoe werkt gellak?
Gellak bevat fotoinitiatoren die, wanneer ze worden blootgesteld aan het licht van een UV- of LED-lamp, een chemische reactie ondergaan (daarom nooit buiten in de zon je gellak aanbrengen). Deze reactie zorgt ervoor dat de lak uithardt en een stevige laag op de nagel vormt. Hierdoor droogt gellak niet aan de lucht, zoals traditionele nagellak, maar moet het per laag worden uitgehard onder een lamp. Dit proces maakt de lak sterker en minder vatbaar voor beschadigingen.
Voordelen van gellak
Waarom kiezen zoveel mensen voor gellak? De voordelen ten opzichte van reguliere nagellak zijn aanzienlijk:
- Lange houdbaarheid: In tegenstelling tot gewone nagellak, die al na een paar dagen kan afbladderen, blijft gellak gemiddeld twee tot drie weken mooi.
- Hoogglans afwerking: Gellak biedt een opvallende, glanzende finish die niet dof wordt na verloop van tijd.
- Sneldrogend: Dankzij de uitharding onder de UV- of LED-lamp hoef je niet eindeloos te wachten tot de lak droog is. Binnen enkele minuten heb je een volledig droge en harde laag.
- Minimale beschadiging: Wanneer correct aangebracht en verwijderd, veroorzaakt gellak minimale schade aan de natuurlijke nagel.
- Geschikt voor nail art: Gellak is de perfecte basis voor nail art, omdat het niet verschuift of uitdroogt tijdens het aanbrengen van designs.
De verschillende soorten gellak
Er zijn verschillende soorten gellak kleuren op de markt, elk met hun eigen kenmerken. De meest voorkomende soorten zijn:
- Kleurgellak: Dit is de standaard gellak die verkrijgbaar is in allerlei kleuren en finishes, van mat tot metallic en glitter.
- Builder gel: Deze dikkere variant wordt vaak gebruikt om de nagels te verlengen of te versterken.
- Base coat: De basislaag die zorgt voor een goede hechting en bescherming van de natuurlijke nagel.
- Top coat: De bovenlaag die zorgt voor een beschermende, glanzende finish en de gellak verzegelt.
- Rubber base: een sterkere onderlaag ten opzichte van de normale basecoat. De naam zegt het al. De gellak is meer flexibel dan bijvoorbeeld builder gel of biab waardoor de nagel minder snel zal gaan scheuren.
Hoe breng je gellak aan?
Het gellak aanbrengen vereist enkele stappen en het juiste gereedschap, maar met een beetje oefening kun je een salonkwaliteit manicure bereiken vanuit je eigen huis. Hieronder een stap-voor-stap handleiding:
- Voorbereiding van de nagels: Begin met schone, droge nagels (was je handen niet korter dan een uur voor het aanbrengen van de gellak). Verwijder eventuele resten van oude lak en duw de nagelriemen zachtjes terug. Vijl je nagels in de gewenste vorm. Het belangrijkste is dat je het nageloppervlakte goed opruwt dit kan met een hand nagelvijl of een elektrische nagelvijl. Let wel op dat je niet de nagel beschadigd druk daarom niet te hard met de nagelvijl op de nagel. Veel elektrische nagelvijlen hebben ook een waarschuwstand op de nagelvijl. Als je te hard drukt gaat de nagelvijl automatisch uit. Het voorbereiden van de nagels duurt het langst. Nu nog een keer even in het kort: 1. Nagel riem terug duwen. 2. Nagel oppervlakte opruwen. 3. Nagel in de gewenste vorm vijlen.
- Maak de nagels schoon: stof de nagelstof van je nagels af. Doe dit met een borsteltje speciaal voor nagels. Gebruik hier geen water of zeep voor en zeker geen watje. Een watje laat pluisjes achter wat het aanbrengen van de gellak niet mee helpt.
- Base coat aanbrengen: Breng een zeer dunne laag base coat aan en hard deze uit onder de UV- of LED-lamp. Dit beschermt de nagel en zorgt voor een goede hechting. Zorg ervoor dat je niks op je nagelriemen aanbrengt. Gellak op de nagelriemen kan na langdurig gebruik zorgen voor een allergie!
- Kleurlaag aanbrengen: Breng twee dunne lagen van de gekozen kleurgellak aan. Hard elke laag afzonderlijk uit onder de lamp. Vergeet niet om de randjes van de nagels te ‘sealen’ om chippen te voorkomen.
- Top coat aanbrengen: Sluit de manicure af met een top coat. Dit geeft extra glans en bescherming. Hard ook deze laag uit onder de lamp. Vergeet niet de voorkant van de nagel mee te nemen. En nogmaals geen gellak op de nagelriem aanbrengen!
- Nagels afnemen met cleaner: Sommige top coats laten een plakkerige laag achter. Verwijder deze voorzichtig met een cleaner voor een glanzende finish. De topcoat van Noirieux is een non wipe tocoat. Dat betekend dat er geen cleaners voor nodig is.
Hoe verwijder je gellak?
Hoewel gellak veel voordelen biedt, kan het gellak verwijderen ervan wat meer tijd in beslag nemen. Trek of schraap de lak nooit van je nagels, omdat dit je nagels kan beschadigen. Volg in plaats daarvan deze stappen:
Er zijn twee manieren voor het verwijderen de eerste manier is het gellak weken:
- Vijl de bovenste laag af: Gebruik een fijne vijl om de glanzende top coat voorzichtig te verwijderen. Dit kan met een hand vijl maar ook met een elektrische nagelvijl.
- Week de nagels in aceton: Breng aceton aan op een wattenschijfje, plaats het op de nagel en wikkel het in aluminiumfolie. Laat dit 10-15 minuten inwerken.
- Verwijder de lak voorzichtig: Gebruik een bokkenpootje of houten nagelstokje om de lak zachtjes los te maken. Indien de lak nog niet loskomt, laat de nagel dan nog even weken.
- Hydrateer de nagels: Na het verwijderen van de gellak kunnen je nagels droog aanvoelen. Gebruik een nagelolie en handcrème om je nagels en handen weer te voeden.
De tweede manier is door het gebruik van een elektrische nagelvijl:
- Gebruik hiervoor speciaal een bitje voor het verwijderen van de gellak. Let goed op dat je niet te hard drukt en de vijl niet op een plek houdt dit kan namelijk de natuurlijke nagel beschadigen. Gebruik alleen een elektrische nagelvijl voor het verwijderen van gellak als je weet wat je doet!
Is gellak schadelijk voor je nagels?
Veel mensen vragen zich af of gellak schadelijk is voor de natuurlijke nagel. Bij correct aanbrengen en verwijderen, en met de juiste nagelverzorging, hoeft gellak geen schade aan te richten. Wanneer nagels beschadigd zijn na het dragen van gellak komt dit vaak door het verkeerd verwijderen, en ja de nagelsalon doet het ook niet altijd goed. De veiligste manier voor het verwijderen van de gellak is weken. (zie hierboven de uitleg hoe het moet)
Conclusie wat is gellak?
Gellak is een geweldige keuze voor iedereen die houdt van mooi verzorgde nagels zonder de frustratie van snel afbladderende lak. Met zijn duurzaamheid, glans en veelzijdigheid is het de perfecte optie voor zowel dagelijkse manicures als speciale gelegenheden. Wil je zelf gellak proberen? Bij noirieux.com vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige gellak producten in verschillende kleuren en stijlen, zodat je altijd de perfecte manicure kunt creëren die past bij jouw stijl.
Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde gellak gebruiker, met de juiste kennis en producten kun je genieten van langdurig mooie nagels.
Veel succes en plezier met je volgende gellak manicure met onze gellak sets!